4857 sayılı İş Kanunu 48 maddesi nedir?
MADDE 48. – İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği ödendiğinde, geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödemenin yapıldığı kurum veya sandıklarca, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödenir.
47 Madde Nedir?
Madde 47 – Bağımsız olarak varlıklarını sürdürmek üzere bir araya gelen kişi dernekleri ile belirli bir amaca hizmet eden bağımsız mal toplulukları, kendilerine uygulanan özel hükümlere göre tüzel kişilik kazanırlar. Amacı kanuna veya ahlaka aykırı olan kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanamazlar.
4857 sayılı iş kanununun 74. maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması önem taşır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık iş göremezlik süresine iki hafta eklenir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
48 nedeniyle işten ayrılma ne demek?
48- İşçinin, işverenin izni olmaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın, üst üste iki iş günü veya bir ayda üst üste iki iş günü, tatilden sonraki iş günü veya ayda üç iş günü işine devam etmemesi. 49- İşçinin, kendisine borçlu olunan ödevleri yapması konusunda yapılan hatırlatmalara rağmen, onu yapmamakta ısrar etmesi.
4857 sayılı İş Kanunu 46. maddesi nedir?
Makale versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 46 İşveren, çalışma dışı hafta tatili için herhangi bir ücret ödemeden tam ücreti öder. Çalışma dışı hafta tatili için işveren, o gün için herhangi bir ücret ödemeden tam ücreti öder.
47 raporu nedir?
Sürücünün kusurlu olma hali, 47/1-c maddesinde “trafik işaret, levha ve yol çizgilerinde gösterilen veya gösterilen hususlara uymamak” olarak tanımlanmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsar?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
47 3 maddesi nedir?
(3) (Değişik: -7242/27 md.) Soruşturmanın en geç onbeş gün içinde tamamlanması gerekir. Firar hâlinde bu süre, hükümlünün yakalandığının öğrenildiği günden itibaren başlar. Düzenlenen rapor ve ekleri Disiplin Kuruluna sunulur.
4857 sayılı kanunun 77 maddesi nedir?
Madde 77 – İşverenler, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almak, gerekli araç ve gereçleri bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan bütün tedbirlere uymak zorundadırlar.
4857 sayılı iş kanununun 28. maddesi nedir?
İşveren, ayrılan çalışana istihdamın türünü ve süresini belirten bir belge verir. Belgeyi zamanında sunmaması veya belgede yer alan bilgilerin yanlış olması nedeniyle zarar gören çalışan veya çalışanı işe alan yeni işveren, önceki işverenden tazminat talep edebilir.
4857 sayılı İş Kanunu 41 maddesi nedir?
Madde metni: Fazla çalışma ücreti, her bir saat fazla çalışmanın normal saatlik ücretinin yarı yarıya artırılması suretiyle ödenir.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
Çalışanın ücret ve maaş hakkı… Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı… Çalışanın mola hakkı… Çalışanın sosyal güvenlik primlerinin tam ödenmesi hakkı… Çalışanın eşitlik (ayrımcılık tazminatı) hakkı… Çalışanın haftalık izin hakkı… Çalışanın ücretli yıllık izin hakkı… Çalışanın ulusal bayram ve genel tatil hakkıDaha fazla makale…
10 yıl çalışan kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek mi?
2025’ten itibaren “10 yıl çalışıp kendi isteğiyle işten ayrılanlar da tazminat alabilir” maddesi iş hukukunda önemli bir değişikliği simgeliyor. Bu önemli durum işçilerin lehine değişiklikleri temsil ediyor ve kendi isteğiyle işten ayrılanların tazminat alma hakları hakkında net bilgiler sağlıyor.
Yıllık izin kullandırmayan işvereni nereye şikayet edilir?
Çalışanlar, işverenleri adına Çalışma Bakanlığı’na ALO 170 ve www..tr. internet sitesi üzerinden bildirim/şikayetlerini iletmektedirler. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “ALO 170” İletişim Merkezi’ne ve www..tr. internet sitesine geçen yıl 20 milyondan fazla bildirim/şikayet ulaşmıştır.
48 madde ne demek?
CMK Madde 48 Gerekçe Madde, Anayasa’nın 38. maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “Kimse, kendisini veya yakınlarını suçlayan bir beyanda bulunmaya veya kanunda belirtilen ölçüde delil göstermeye zorlanamaz.” şeklindeki genel kurala dayanmaktadır. Bu kural, ulusal hukuktaki ilkeyi bir kez daha teyit etmektedir.
657 Sayılı Kanun 48 Madde Nedir?
Devlet Memurları Kanunu m.48/6, Devlet memuru olabilmek için, bir kimsenin askerlikle ilişiğinin olmaması, askerlik çağına gelmemiş olması, askerlik çağına gelmiş olanların ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış, tecil ettirmiş veya yedek sınıfa geçmiş olması gerekir.
4857 sayılı iş kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Belirsiz süreli olarak 4 yıldır aynı firmada çalışan bir işçinin ihbar süresi ne kadardır?
6 aydan 1,5 yıla kadar çalışmış çalışanlar için 4 hafta (28 gün), 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış çalışanlar için 6 hafta (42 gün), 3 yıldan fazla çalışmış çalışanlar için 8 hafta (56 gün) süre verilir. Gün)