İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 54 Madde Nedir

4857 sayılı İş Kanunu 53. maddesi nedir?

Makalelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 53 Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez. Bu kanunun ücretli yıllık izin hakkındaki hükümleri, nitelikleri gereği bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya faaliyetleri yürüten işçilere uygulanmaz.

4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?

İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.

4857 sayılı İş Kanunu 56 maddesi nedir?

İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. Bu iznin, 53 üncü maddede belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli olarak verilmesi zorunludur.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı iş kanununun 74. maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinin 1. fıkrasına göre, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılmaması önem arz etmektedir. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki süre iki hafta uzatılmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?

MADDE 47 – BU KANUNA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL SAYILAN GÜNLERDE ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE ÜCRETLERİ ÜCRETSİZ OLARAK TAM OLARAK, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE HER ÇALIŞMA GÜNÜ İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ TAM SÜREDE ÖDENİR.

İş kanunun 57 maddesi nedir?

MADDE 57. – İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan işçiye, yıllık izin ücretini, işçinin izne başlamasından önce nakden veya avans olarak ödemekle yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu 46. maddesi nedir?

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla, yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kesintisiz dinlenme süresi (haftalık izin) verilir.

İş Kanunu 59 madde nedir?

“Madde 59 – İş sözleşmesi herhangi bir sebeple sona ererse, işçinin hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı süresi, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

4857 sayılı İş Kanunu 45. maddesi nedir?

45. Çalışan, işverene, aile üyelerinden birine veya işverenin başka bir çalışanına sataşmak, işe sarhoş veya uyuşturucu madde etkisi altında gelmek veya işyerinde bu maddeleri kullanmak.

4857 sayılı İş Kanunu 44 maddesi nedir?

Madde metni: Resmi tatil ve genel tatil günlerinde işyerinde çalışılıp çalışılamayacağı toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri ile belirlenir. Sözleşmelerde hüküm yoksa bu günlerde çalışma için işçinin onayı gerekir. Bu günlere ilişkin ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 49. maddesi nedir?

MADDE 49. – İşçinin tatil ücreti, çalışılan günlere göre her gün için ödenen ücrettir. Parça başı, parça ücreti, toptan veya yüzde usulüyle çalışan işçilerin tatil ücreti, ödeme döneminde kazanılan ücretin aynı dönemde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

2024 İşçi Hakları Nelerdir?

Çalışan hakları; sosyal güvenlik ve ikramiye ödemeleri. Çalışanın işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı. Yeni bir iş arıyorum. Bir haftalık dinlenme hakkı arıyorum. 21 Temmuz 2024

4857 sayılı kanun kimleri kapsar?

Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları hakkında, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.

4857 sayılı İş Kanunu 65 maddesi nedir?

Kanunun 65. maddesi kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği getirmiş, ayrıca ücretsiz izin statüsünü düzenlemiştir. Bu, işverenlerin çalışanlara ücretsiz izin vermesini yasal hale getirir.

53 Madde Nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesine göre hak yoksunluğu, genel olarak, kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkûm olunan durumda, cezanın infazı tamamlanıncaya kadar bazı hakların kullanılamaması anlamına gelmektedir.

50 yaş üstünün yıllık izni kaç gün?

50 yaşından itibaren yıllık izin süresi ne kadardır? 50 yaş üstü çalışanlar için yıllık izin en az 20 gündür. İşyerinde 5 yıldan az çalışmış bir çalışan için yıllık izin normalde 14 gündür. Ancak çalışan 50 yaş üstü ise yıllık izin en az 20 gün olmalıdır.

4857 Sayılı İş Kanunu ne demek?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

30 günlük yıllık izin ne zaman hak edilir?

Maddede, “Memurların yıllık izin süresi, bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlara yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gündür.” denilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir